Jaarboek 2024

In oktober 2024 ontvangt u ons 46ste jaarboek met tien artikelen, geïllustreerd met meer dan honderdvijftig foto’s. We zijn blij u alweer een goedgevuld en gevarieerd jaarboek te kunnen aanbieden. De volgende onderwerpen komen erin aan bod:

  • Het ambacht van de klompenmakers is zo goed als uitgestorven. Toch konden Stan Geysen, Leo Dignef, Leo Van den Broeck en Hubert Willems aan de hand van de ervaringen van enkele getuigen uit Beerse en Vlimmeren nog goed beschrijven en illustreren wat er bij dat vak zoal kwam kijken.
  • De coronaperiode heeft ons eraan herinnerd wat pandemieën kunnen teweegbrengen. Guido Theunissen onderzocht hoe een andere fatale ziekte, de pest of ‘zwarte dood’, in de voorbije eeuwen in onze strekenregelmatig ongenadig toesloeg.
  • Jos Feyen was een opmerkelijke figuur in Beerse, eerst als leider van de verzetsgroep ’t Ekstergoor tijdens de Tweede Wereldoorlog en vervolgens als gemeentesecretaris. Samen met burgemeester André Van Nyen zette hij de tweede industrialisatiegolf in onze gemeente in gang. Gust Adriaensen en Guido Theunissen belichten zijn grote verdiensten. Ludo Dierckx voegt er een kwartierstaat aan toe.
  • E.H. Jos Mostmans, geboren in Beerse, werd achtereenvolgens benoemd tot pastoor in Essen, Geel, Kasterlee en Grobbendonk. Leo Dignef vond in ons archiefenkele mooie foto’s van de viering van zijn eremis in 1957 op Den Hout en beschrijft zijn verdere carrière.
  • Remi Baelden, van West-Vlaamse oorsprong, schopte het in Beerse tot fabrieksdirecteur en later, vlak vóór de Tweede Wereldoorlog, tot burgemeester. Zijn schoonvader, Eduard Wouters, had het hem al eens voorgedaan tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. Leo Dignef vertelt over het leven en werk van burgemeester Baelden.
  • Stan Geysen, Leo Van den Broeck en Hubert Willems gingen op bezoek bij de families van twee platina jubilarissen. Frans Smans en Yvonne Peeters uit Vlimmeren mochten in 2022 hun 70-jarighuwelijk vieren, maar zijn ondertussen helaas overleden. Jan Versmissen en Maria Cuypers uit Beerse vierden hun platina bruiloft in 2023.
  • Guido Theunissen staat nog even stil bij de rijke geschiedenis van de Sint-Corneliuskapel, het oudste gebouw in onze gemeente en een van de vier beschermde monumenten.
  • Vlimmeren organiseert al meer dan vijftig jaar een stratenvoetbaltornooi tijdens het pinksterweekend. Stan Geysen, Herman en Vincent De Houwer beschrijven hoe deze unieke traditie ontstond en na een halve eeuw nog steeds volop bloeit.
  • Op 29 juli 2024 overleed Hortense Mostmans. Leo Dignef neemt in een ‘in memoriam’ afscheid van deze gewezen onderwijzeres en directrice van de gemeentelijke meisjesschool van Schransdries en tevens erebestuurslid van Heemkundige Kring De Vlierbes. Ludo Dierckx voegt er een kwartierstaat aan toe.

Ons jaarboek 2024 is ook steeds zonder voorintekening tegen 22 euro (+ 5 euro voor verzending buiten Beerse-Vlimmeren) te verkrijgen bij een van onze bestuursleden.