Erfgoed Noorderkempen 20 jaar

Erfgoed Noorderkempen blies dit jaar 20 kaarsjes uit! De overkoepelende erfgoedvereniging vierde deze verjaardag in het OC Lichtaart, gemeente Kasterlee, op donderdagavond 13 juni 2024 samen met zo’n 150 erfgoedsupporters uit onze regio, onder wie verschillende bestuursleden van De Vlierbes. Er werd gequizd, gespeecht, gedanst en gevierd.

In 2003 beslisten het Lokaal bestuur Beerse, de Gemeente Oud-Turnhout, de Stad Turnhout en het Lokaal bestuur Vosselaar, met de steun van Vlaanderen, om zelf archeologisch onderzoek uit te voeren. Zo zag in juni 2003 de Archeologische dienst Antwerpse Kempen (AdAK) het levenslicht. De volgende jaren evolueerde de dienst zo, dat ze in 2008 het eerste erfgoedconvenant met Vlaanderen kon afsluiten. Daar hoorde ook een naamsverandering bij: vanaf 2009 luisterde de dienst naar de naam ‘Erfgoed Noorderkempen’. De deelwerking onroerend erfgoed kreeg er een zusje (of broertje) bij: de deelwerking cultureel erfgoed.

De projectvereniging Erfgoed Noorderkempen is intussen uitgegroeid tot een intergemeentelijk samenwerkingsverband van de gemeenten Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar. De vereniging heeft tot doel te zorgen voor het behoud, beheer, onderzoek en de ontsluiting van het onroerend en cultureel erfgoed op het grondgebied van deze elf deelnemende gemeenten. De vereniging staat ook in voor het opbouwen, delen en uitwisselen van kennis en expertise rond cultuur en erfgoed. Ze is georganiseerd in drie deelwerkingen. Dit samenwerkingsverband kan alleen succesvol bestaan dankzij de inbreng van de elf aangesloten gemeenten, met steun van de Vlaamse Overheid en de provincie Antwerpen.

Benieuwd naar het hele verhaal? Bezoek de website:https://erfgoednoorderkempen.be/over-erfgoed-noorderkempen.