Het is dit jaar precies 80 jaar geleden dat de bevrijding van Europa werd ingezet, een operatie die startte met de landing van de geallieerden in Normandië op 6 juni 1944. Het zou nog tot eind september duren voordat ook de Kempen werd bevrijd van de Duitse bezetter, een operatie die niet zonder slag of stoot verliep. Van vrijdag 27 tot zondag 29 september wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Kempen uitgebreid herdacht tijdens een driedaagse, die zich afspeelt op de terreinen van Merksplas Kolonie.
Het herdenkingsprogramma start op vrijdagavond 27 september om 19.30 uur met een boeiende lezing over het verzet, dat zeer actief was tijdens die laatste maanden van de oorlog. Historicus en oprichter van de vzw Helden van het Verzet Dany Neudt komt vertellen over de moed en vastberadenheid van de talrijke mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gestreden voor vrijheid en gerechtigheid. Deze lezing, die begint om 20 uur, vindt plaats in de Kapel van Merksplas Kolonie en is gratis toegankelijk.
Beers begot! en bevrijdingswandeling
Het bekende jeugdkoor Beers begot!, dat in mei nog een gesmaakt festival verzorgde op de Singel in Beerse, neemt je tijdens een muzikale vertelling mee naar die spannende dagen in september 1944 toen onze regio bevrijd werd door Polen en Britten. In deze vertelling brengen zij het verhaal van de mensen wier levens drastisch veranderden door de oorlog in een mix van woord, theater en muziek. Laat je onderdompelen in de sfeer en emoties van die tijd door deze meeslepende productie, uitgevoerd door jeugdig lokaal talent. Deze vertelling vindt eveneens plaats in de kapel van Merksplas Kolonie op zaterdag 28 september om 11 uur en om 19 uur. De inkomprijs bedraagt 10 euro.
Eveneens op zaterdag 28 september tussen 10 en 15 uur kun je vertrekken voor een bevrijdingswandeling van 5 à 6 km op het domein van Merksplas Kolonie die je onderdompelt in het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de wandeling ontdek je meer over het verzet, de krijgsgevangenen en de joodse vluchtelingen die op de Kolonie verbleven. Je vindt er ook meer informatie over gebeurtenissen uit alle deelnemende gemeenten, waaronder Beerse.
Als je wel eens zou willen zien hoe zo’n veldslag tijdens de Tweede Wereldoorlog eruitzag, heb je geluk, want de vzw Spearhead zorgt ervoor dat je de bevrijding van onze regio van dichtbij kunt meemaken. Samen met verschillende re-enactmentgroepen nemen ze de aanwezigen mee terug in de tijd, naar september 1944. De talrijke militaire voertuigen maken een en ander nog levensechter.
Themaontbijt en bevrijdingsconcert
Naast de vele heldhaftige mannen die hun leven op het spel zetten, namen ook tal van vrouwen een heldinnenrol op tijdens de oorlogsjaren, bij de bevrijding en in de naoorlogse periode. Veel van hun daden bleven helaas onopgemerkt en onderbelicht. Toch speelden heel wat vrouwen een cruciale rol in het verzet, bijvoorbeeld door in het geheim boodschappen over te brengen. Voorts fungeerden ze ook als tolk, spion of redder van soldatenlevens in een van de verpleegtenten aan of achter het front. Sommigen onder hen hebben hun verzetsdaden bekocht met hun leven. Met een themaontbijt ‘Sterke vrouwen’ brengen de lokale afdelingen van Ferm en Femma hulde aan alle vrouwen van toen en tonen ze aan dat we trots mogen zijn op alle verzetsheldinnen. Hun moed, durf en intelligentie verdienen ook 80 jaar na de feiten nog ons aller respect. Het ontbijt vindt plaats op zondag 29 september tussen 9 en 11 uur in de Open Schuren van Merksplas Kolonie. Een ontbijt ‘klein soldaatje’ kost 15 euro, een ontbijt ‘soldaat’ 20 euro en een ontbijt ‘officier’ 25 euro.
Nadien wordt een herdenkingsmoment gehouden bij het monument ter ere van de Britse korporaal Harper, die vlak bij de Kolonie sneuvelde op 29 september1944 terwijl hij een aanval op de Duitsebezetters leidde. Deze herdenking vindtplaats op zondag 29 september tussen11.30 en 12 uur nabij de Quarantainestal.
Van 14 tot 18 uur treden nog verschillende fanfares, harmonieën, drumbands en brassbands uit de vier deelnemende gemeenten, waaronder Beerse, op.Zij zorgen voor een indrukwekkend muzikaal programma op deze laatste dag van het Bevrijdingsweekend. Meer dan100 muzikanten uit de vier gemeenten zullen zowel bekende muziekstukken als oorlogsmuziek spelen. Als apotheose spelen zij samen De Klokkenroof, een speciaal stuk gecomponeerd door Florejan Verschueren. Dit muziekstuk is gebaseerd op het verhaal van de klokkenroof, waarbij de kerkklokken van Merksplas door de Duitsers werden meegenomen om ze om te smelten, waarbij vooral het koper erg gegeerd was. Het publiek krijgt ook de kans om actief deel te nemen aan dit slotmoment door met kleine klokjes mee te spelen, waardoor deze muzikale herdenking nog specialer wordt.
Fototentoonstelling en kampement
Op zaterdag en zondag brengt de vzw Spearhead ook authentieke militaire kampen tot leven zoals die tijdens de Tweede Wereldoorlog bestonden. Reis 80 jaar terug in de tijd met de displays, living history, static shows en demonstraties van militaire voertuigen die Spearhead verzorgt om zowel de Duitse als geallieerde kampen opnieuw tot leven te wekken. Soldaten in uniform en verzetsstrijders zullen over het terrein wandelen en zorgen voor een indrukwekkende re-enactment, in samenwerking met bevriende verenigingen en herbelevingsgroepen.
Doorlopend tijdens het feestweekend kun je ook een bezoek brengen aan een boeiende fototentoonstelling die werd samengesteld door lokale experten van de Tweede Wereldoorlog in onze regio. De foto’s geven het einde van de Tweede Wereldoorlog in al zijn facetten weer: van de verwoestingen tijdens de oorlog tot de feestelijke stoeten die de bevrijding vierden, van portretten van soldaten tot beelden van krijgsgevangenen en nog veel meer. Deze reizende tentoonstelling, op zaterdag en zondag van 9 tot 19 uur te bezichtigen in de Paardenstal van Colonie 7, zal na het Bevrijdingsweekend nog te bezichtigen zijn in de andere deelnemende gemeenten Vosselaar, Beerse (in november) en Baarle-Hertog. Meer informatie daarover volgt later nog.