Vertelmomenten Tempelhof

Enkele jaren geleden lanceerde Jack Stoffels de idee om in het centrum van Beerse een kunstzinnige ontmoetingsplek te creëren, waar op geregelde tijdstippen gezellige ontmoetingsmomenten konden worden georganiseerd. Uiteindelijk resulteerde dit idee, mede door inbreng van kunstenaar Luk Vermeerbergen, in het kunstproject Kunst-sGib in het park Tempelhof. Het project werd officieel ingewijd ter gelegenheid van de avondmarkt op 9 juni 2023. Sinds juni van dit jaar wordt er iedere eerste vrijdag van de maand een ‘vertelmoment’ georganiseerd, waaraan De Vlierbes zijn medewerking verleent.

Het project Kunst-sGib, wat staat voor ‘samen Gezellig in Beerse’, in het park Tempelhof wordt gedragen door een groep vrijwilligers onder de verzamelnaam Project SAMEN Beerse, onder leiding van Jack Stoffels en kunstenaar Luk Vermeerbergen. Zij willen met dit kunst- en ontmoetingsproject vooral de verbondenheid in Beerse stimuleren. Het was oorspronkelijk de bedoeling om het kunstschip te installeren op het perceel waar vroeger café-restaurant ’t Gerucht stond aan de Bisschopslaan, maar de locatie werd nadien nog gewijzigd. Het kleurrijke Kunst-sGib vond uiteindelijk een plaats op de hoek van de Bisschopslaan en de Pastoriestraat.

Vertelmomenten

Sinds begin juni vindt hier maandelijks, met steun van de gemeente Beerse, een ‘vertelmoment’ plaats, waar iedereen gratis aan kan deelnemen. Op vrijdagavond 5 juni beet Manu Willemsens de spits af en vertelde op een onderhoudende wijze over zijn jeugdjaren, die zich voor een groot deel in en om het park afspeelden. Nouch bracht als apotheose zelfs een zelf gecomponeerd lied ten gehore, dat op heel wat applaus bij de circa 30 aanwezigen kon rekenen.

Op vrijdagavond 7 juli hield ikzelf een uiteenzetting over Nederlandstalige poëzie, te beginnen met het oudste Nederlandse vers uit het begin van de 12de eeuw (“Hebban olla vogala…”). Nadien kwamen achtereenvolgens enkele gedichten van Guido Gezelle, Alice Nahon, Paul Van Ostaijen en Felix Timmermans aan bod. Ze illustreerden de rijke verscheidenheid van de Vlaamsepoëzie, die voor velen jammer genoeg nog al te onbekend blijft.

De vertelmomenten begin augustus en september stonden in het teken van de persoonlijke creativiteit en de muziek: Eva Verhoeven putte uit eigen werk op vrijdagavond 2 augustus en op donderdag 12 september hield Jan Bosselaers een uiteenzetting over spinnen. Over de verdere programmatie is op dit moment nog niets bekend.

Meer informatie bij de projectleider van SAMEN Beerse Jack Stoffels: jackstoffels007@gmail.com of telefonisch: 0478/71 91 73.