Onbekende kapel herontdekt

In een krantenbericht van 33 jaar geleden, uit Gazet van Antwerpen van 20 mei 1991, lezen we dat de Gemeenschapsraad van Vlimmeren in die tijd werk wou maken van een vernieuwde Mariadevotie. Die intentie is ook terug te vinden in het archief van die Gemeenschapsraad. In die bewuste meimaand trok een stoet van gelovigen vanuit het centrum van Vlimmeren naar de omgeving van de Klampovenstraat,

De grond waarop het kapelletje staat, lijkt eigendom te zijn van Leo Wouters, wonend op de Schrieken, zoon van “de Gutte”, August Wouters. De nis en het beschermende glas werden gemaakt door August Elst, schrijnwerker en voorzitter van de Vlimmerse Gemeenschapsraad. In de nis stond eertijds een fraai Mariabeeld in Vlaamse stijl.

Jan Oostvogels, erevoorzitter van De Vlierbes, die Vlimmeren door en door kent, haalt enkele herinneringen op aan de bewuste kapel: “De kapel moet er al vóór 1990 gestaan hebben en het is niet zeker dat er een echte bouwreden voor was, zeker niet op die plaats. Van een oorlogsgebeuren was daar alleszins geen sprake. Het lijkt er wel op dat ze pas in 1991 door pastoor Van Weert de naam ‘O.-L.-Vrouw ten Velde’ heeft gekregen. In mijn jeugdjaren wist ik niets van het bestaan van deze kapel. Een tiental jaren geleden heb ik ze nog bezocht, in dezelfde staat als nu op de foto, zonder beeld of houten afscherming.” “Ik ben er haast zeker van dat er slechts één officieel bezoek is geweest aan die kapel en dat was dus half mei 1991. De reden daarvoor ligt voor de hand: de kapel was te ver afgelegen voor enige devotie, er waren geen huizen in de buurt, alleen een karrenspoor ernaartoe, en de kapel had lange tijd zelfs geen naam.”

Een krantenbericht uit Gazet van Antwerpen (20 mei 1991) geeft het kapelletje, dat helaas door de tand des tijds bijna is herleid tot een ruïne, dus nu toch nog een naam.