Roman Oorlog en Liefde

Amper een goed jaar na zijn vorige roman Wuivende halmen (zie ledentijdschrift 173, juni 2023, p. 13) stelt Fons Dehouwer uit Vosselaar al zijn nieuwste boek, Oorlog en liefde, voor. Net als zijn vorige boeken is het een vlot leesbare roman geworden, die een aangrijpend liefdesverhaal vertelt tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog in de Kempen.

De roman speelt zich af binnen twee Kempense boerenfamilies, Donkers en Martens, die al vele generaties in ruzie met elkaar leven, zonder dat echt duidelijk is waarom. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, moeten de zonen Jan Donkers en Dries Martens hun dienstplicht gaan vervullen aan het front in Noord-Frankrijk. Zij worden daar hechte vrienden. Jan geraakt echter zwaargewond en overleeft op het nippertje dankzij de interventie van zijn vriend Dries. De jongere zus van Jan, Anne Donkers, trekt als verpleegster voor het Rode Kruisnaar het front en wordt er verliefd op Dries Martens, maar zoals verwacht komen daar problemen van. De kernvraag van het hele verhaal is of deze twee verliefden uiteindelijk de vete tussen de oude boerenfamilies zullen kunnen oplossen. “De tijdsgeest van het Belgische platteland en de opbloeiende vriendschappen en liefde maken dit tot een boeiende roman, die de kern van de menselijke emoties verkent”, aldus uitgeverij Boekscout, die het nieuwe boek van 178 pagina’s heeft uitgebracht.

Zevende boek

Voor Fons Dehouwer, geboren in Beerse in 1947 als zoon van een boswachter en als zakenman actief in verschillende branches, is het al zijn zevende boek sinds hij in 1995 zijn eerste roman lanceerde. “Ik schrijf al heel mijn leven, meestal gedichten en aforismen. Mijn eerste boek gaf ik uit in 1995 en het volgende in 2000”, vertelt hij. “Daarna heb ik een hele tijd alleen maar gedichten en liedjes geschreven. Ik trad ook heel wat jaren op voor mensen van de derde leeftijd met een onemanshow als zanger en gitarist. Ik ben weer beginnen te schrijven sinds de start van de coronapandemie.” Sindsdien is Fons zeer productief, met bijna jaarlijks een nieuw boek. “Mijn nieuwste roman is tegelijk een geschiedkundig verhaal. Het boek schetst een duidelijk beeld van het ontstaan van de crisis in de jaren dertig en het verloop van de Tweede Wereldoorlog in de Antwerpse Kempen, vooral in de streek rond Turnhout”, besluit Fons.

Oorlog en liefde kan via Boekscout (www.boekscout.nl) of Bol.com online worden besteld tegen 21,50 euro per exemplaar. Het is ook verkrijgbaar in de boekhandel of bij de schrijver zelf (dehouwer@telenet.be). ISBN 978-94-648-9128-7.