Zoals we in het vorige tijdschrift al schreven, gingen in Beerse-centrum tot in 1969 jaarlijks twee processies uit. De Sacramentsprocessie op de tweede zondag na Pinksteren (juni) stapte door de Lindelaan, Houtseweg en Molenberg. Onderweg werd halt gehouden voor een bidstonde. Na de samenzang en de zegen met het Allerheiligste keerde de stoet terug naar de kerk.
De tweede processie vond plaats met Beerse-kermis, op de zondag van of na de feestdag van de Heilige Lambertus (17 september). Die volgde een route door de Gasthuisstraat, Albertstraat en Vrijwilligersstraat. Ruiters openden de processie, gevolgd door de suisse (kerkwachter), enkele misdienaars, maagdekens met vaandels, schoolkinderen, jongeren uit de jeugdbeweging en de fanfare. De leden van de kerkelijke congregaties en vele verenigingen stapten mee op. De meeste groepen droegen een beeld uit de kerk en een processievaandel. Kinderen strooiden bloemetjes of papiersnippers op straat. Lantaarndragers begeleidden de priester met het Heilig Sacrament, gedragen onder een beschermend baldakijn. De biddende gelovigen sloten de processie af.
Omdat De Vlierbes dit jaar in zijn jaarboek een ruim artikel zal wijden aan het kermisgebeuren, willen we ook het religieuze aspect daarvan opnieuw in de kijker zetten. In de maanden juni, juli en augustus was al een beperkte processie te zien in de kerk van Den Hout. In de maanden september en oktober zal diezelfde processie worden heropgebouwd in de Sint-Lambertuskerk in het centrum. De kerk is normaal overdag vrij toegankelijk.
Voor meer informatie over de processies van weleer verwijzen we u naar onze jaarboeken V (1983), XI (1989) en XIII (fotoboek 1991), waarin u een reeks foto’s van de processies in Beerse en Vlimmeren aantreft.