De bewoners van de Eikenstraat en de Heibergstraat waren er al langer van op de hoogte, maar voor veel andere Beersenaren is het misschien toch nog een verrassing dat er momenteel bijna midden in het dorp een overstromingsgebied wordt aangelegd.
Het gaat om de weidevlakte tussen beide straten die tot nu toe regelmatig met wateroverlast te kampen had. Daarom werd na overleg tussen het Departement Leefmilieu (Dienst Integraal Waterbeleid) van de Provincie Antwerpen, het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en het lokaal bestuur geopteerd voor de aanleg van een recreatief overstromingsgebied.
Het gebied krijgt op voorstel van een bestuurslid van De Vlierbes de toepasselijke naam ‘Laakland’ mee. De werken zijn eind januari van start gegaan en zouden ongeveer zes maanden duren. De plannen voor dit milieuproject zijn inmiddels al enkele jaren oud. De initiatiefnemers wilden dan ook niet over één nacht ijs gaan, maar juist de buurtbewoners maximaal betrekken bij de nieuwe invulling van dit gebied.
Het was het Studiebureau Antea Group dat een eerste plan ontwierp om de wateroverlast in dit gebied te verminderen en de gemeente op die manier een stuk klimaatbewuster te maken. Er werd tijdens de ontwerpfase rekening gehouden met de talrijke ideeën en aandachtspunten die de buurtbewoners tijdens een infoavond op tafel legden.
Er moest volgens hen naar worden gestreefd het gebied toegankelijk en veilig bewandelbaar te maken, met respect voor de privacy, en oog voor ecologische en avontuurlijke speelelementen en natuurbeleving. Een forse uitdaging voor de uitvoerders!
Na een digitale infosessie voor de omwonenden op 18 januari gingen de eigenlijke werken aan Laakland eind januari van start. De aannemer waakt erover dat de hinder voor de omwonenden tot een minimum beperkt zal blijven. Gelijktijdig voeren Fluvius en de gemeente Beerse rioleringswerken uit in de Heibergstraat. Die werken moeten ervoor zorgen dat er geen rioolwater, maar enkel hemelwater in het overstromingsgebied terechtkomt.
De Laakbeek zal zowel rond het domein worden geleid in een gracht als gedeeltelijk doorheen het overstromingsgebied stromen. Aan de buitenzijde komt een onderhoudsdijk en dwars door het gebied kronkelt een wandeldijk, zodat iedereen de voeten droog kan houden. Het rechtergedeelte van het gebied, grenzend aan de Heibergstraat, wordt verfraaid met een avontuurlijk pad en een speelzone, die vooral de kinderen zullen weten te waarderen.
Kortom, binnen afzienbare tijd is Beerse niet alleen beter beveiligd tegen mogelijke overstromingen, maar ook een fraai stukje natuurrecreatie rijker.
Meer informatie over dit milieuproject, dat wordt uitgevoerd met financiële steun van Europa, leest u in de gemeentelijke infokanalen naarmate de werken vorderen