Bevrijdingspad Vosselaar

Toerisme Vosselaar lanceerde begin september met het Bevrijdingspad een gloednieuwe wandeling op het grondgebied van Vosselaar en Gierle (Lille). De wandeling van vijf kilometer staat in het teken van de herdenking van de twee wereldoorlogen. Een van de blikvangers van het Bevrijdingspad is een opgewaardeerde uitkijktoren van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Onder begeleiding van leden van het Bevrijdingscomité uit Beerse in legeruniformen en met een oude militaire jeep op kop heeft Toerisme Vosselaar het nieuwe Bevrijdingspad voorgesteld. Door de coronacrisis kon de gloednieuwe wandeling nog niet eerder boven de doopvont worden gehouden. “De wandelaars vertrekken aan het nieuwe vrijetijdshuis De Moer, in de voormalige Sint-Jozefkerk, in Vosselaar. De route is uitgestippeld via afbeeldingen van een klaproos, het symbool van de oorlogsherdenking”, legt Carla van Grootel van Toerisme Vosselaar uit. “Het groene steeltje aan de rode klaproos geeft de juiste richting van het wandelpad aan.”

Het Bevrijdingspad is vijf kilometer lang en is heel gezinsvriendelijk. De route leidt langs de Heilanders en Heidestraat naar de omgeving van Het GielsBos. De wandelaars stappen langs de kinderboerderij in het bos aan de rand van de snelwegparking van de E34.

Uitkijktoren in boom

Op het grondgebied van Gierle kunnen de deelnemers even stilstaan bij een meer dan 45 meter hoge boom met in de top een uitkijkplatform. Beide gemeentebesturen hebben deze uitkijktoren uit de Tweede Wereldoorlog in ere hersteld en een informatiebord geplaatst bij deze boom. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielden leden van de verzetsorganisatie van hieruit de kazerne van Turnhout in het oog, waar toen het Duitse leger ondergebracht was”, vertelt André Embrechts, een van de initiatiefnemers van het Bevrijdingspad. “Rukte het Duitse leger uit richting Vosselaar, dan konden de verzetsstrijders in het Grotenhoutbos worden verwittigd dat er onheil op komst was.”

Een katrol die na de storm van januari 2018 uit de boom was gevallen en diende om allerlei materialen naar boven te hijsen, werd opnieuw hersteld. “In de dikke boom zie je nog allerlei tekenen en namen gebeiteld. Het is nog steeds een geheim over wie of wat het precies gaat”, aldus André Embrechts.

Nieuwe brochure

De aanwezigen hielden tijdens de inhuldiging van de wandeling een moment van stilte aan de uitkijktoren. Een trompettiste van de fanfare De Ware Vrienden speelde als eerbetoon de Last Post. De wandelroute gaat vervolgens langs Heieinde opnieuw naar De Moer als eindpunt. De brochure van het Bevrijdingspad is verkrijgbaar bij het onthaal van het gemeentehuis in Vosselaar: www.vosselaar.be/toerisme