In oktober 2021 ontvangt u ons 43ste jaarboek met 12 artikelen, geïllustreerd met 188 foto’s. De volgende onderwerpen komen aan bod:\
- Tijdens de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog sneuvelden twee soldaten uit Beerse: August Boermans en Emile Sneyers. Guido Theunissen verzamelde getuigenissen over hun tragisch lot in het artikel ‘Beerse en de Achttiendaagse Veldtocht in 1940’.
- Werner Van Den Bogaert schreef een ‘in memoriam Fons Prinsen’, die op 16 januari 2021 overleed. Fons was twintig jaar lang penningmeester van De Vlierbes en de vzw Heemkundig Museum Tempelhof.
- Wie een wandeling door ons dorp maakt, kijkt geregeld op naar een kunstwerk op een plein of in een van de parken. Leo Dignef vertelt hoe die dankzij de Beelden Biënnale Beerse en andere initiatieven in Beerse zijn terechtgekomen.
- In maart 2021 overleed zuster Miet Van der Schoot. Zij was in 2020 de vijfde Vlimmerse honderdjarige geworden. Jan Oostvogels haalt herinneringen aan haar op en Ludo Dierckx stelde een kwartierstaat op.
- Alexander Doucet en Niels Jennes brengen verslag uit van de archeologische opgraving aan het Leetereind in Vlimmeren in 2020. Die leverde niet alleen vondstmateriaal uit de middeleeuwen, maar ook uit de Romeinse periode en zelfs uit de metaaltijden op.
- Sinds 2003 zijn archeologen intensief aan het werk in de ondergrond van Beerse en Vlimmeren. Dat heeft al heel wat boeiende vondsten opgeleverd. Guido Theunissen heeft de resultaten van al dat archeologisch onderzoek eens op een rijtje gezet.
- Dat een echtpaar zijn 70-jarig huwelijksjubileum kan vieren, is zeer uitzonderlijk, maar 2020 leverde in Beerse niet minder dan drie platina bruiloften op. Stan Geysen huldigt Jos en Amélie Heylen-Van Echelpoel, Ludo Dierckx het echtpaar Jos en Maria Theresia Hendrickx-Verheyen en Leo Dignef het echtpaar Louis en Leen Proost-Van Hal. Ludo Dierckx voegt er de bijbehorende kwartierstaten aan toe.
- Bij herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog gaat de aandacht op de eerste plaats naar de vele gesneuvelden. In het gezin van Leopold Lenaerts-Garrousse had men het geluk dat drie broers de gevechten aan het front wel overleefden, al liet de oorlog blijvende littekens achter. Staf Willemsens vertelt het wedervaren van zijn drie grootooms.
- Karel Van Nyen, de eerste heemkundige van onze gemeente, publiceerde in 1933 een interessante studie over ‘De gans in de volksvermaken’. Het gansrijden was in de voorbije eeuwen een gruwelijk volksspel. Guido Theunissen heeft de opmerkelijkste passages uit Van Nyens boekje nog eens samengevat.
- Covid-19 heeft ons weer aan het wandelen gezet. Gelukkig hebben we daartoe ruimschoots de gelegenheid in de natuurdomeinen van onze gemeente. In de buurt van ‘De Vier Uitersten’ bijvoorbeeld, met de Ginnekensput en het domein Luisterborg. Zou er in de Luisterborg indertijd een ‘luisterrijke burcht’ hebben gestaan, zoals een oude legende vertelde? Leo Dignef ging op zoek in de notities van wijlen meester Jos Geerts om een antwoord te vinden.
Ons jaarboek 2021 is ook steeds zonder voorintekening tegen 22 euro (+ 3 euro voor verzending buiten Beerse-Vlimmeren) te verkrijgen bij een van onze bestuursleden.