Sinds begin 2021 werkt Erfgoed Noorderkempen, met financiële steun van Leader MAK+, aan een groot inventarisatie- en ontsluitingsproject rond landbouwerfgoed.
In de gemeenten Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Merksplas en Rijkevorsel is men op zoek naar landbouwalaam (landbouwwerktuigen) en -technieken. Het doel van het project is zoveel mogelijk collecties en technieken te inventariseren, digitaliseren en documenteren. Op Erfgoeddag 2022 organiseert Erfgoed Noorderkempen daarrond een publieksevenement.
De Noorderkempen is een regio met een enorm landbouwpotentieel. Maar dit komt niet uit het niets: heel wat voorgangers zwoegden om ons landschap vorm te geven. Zij gebruikten daarvoor materialen en technieken die vandaag nog maar door weinig mensen gekend zijn. Het doel van ‘Goei Gerief’ is het roerend, onroerend en immaterieel agrarisch erfgoed in de Noorderkempen in kaart te brengen, te digitaliseren en ontsluiten. Op die manier wil men de inwoners en bezoekers leren waarom onze regio zo’n sterke landbouwregio is, welke voorwerpen en technieken vroeger gebruikt werden, hoe die voorwerpen werden ingezet, waarvoor ze dienden en welke invloed ze op het hedendaagse landschap hebben gehad en soms nog steeds hebben.
Einddoel is een staalkaart van het landbouwalaam, de -technieken en het agrarisch onroerend erfgoed in onze regio. Het resultaat zal worden gepresenteerd op Erfgoeddag 2022. Op verschillende locaties kun je dan kennismaken met de topstukken uit ons agrarisch erfgoed, workshops, rondleidingen, filmvoorstellingen…
Daarnaast zorgen de organisatoren voor een permanente ontsluiting via digitale weg, die nadien kan worden ingezet voor andere educatieve, recreatieve en toeristische projecten.
Over het project
Om het roestig wordende agrarische erfgoed van onze regio virtueel ‘op te blinken’, lanceert Erfgoed Noorderkempen het gloednieuwe project ‘Goei Gerief!’ Met financiële steun van Leader MAK+ en samen met een ploeg van enthousiaste vrijwilligers willen wij landbouwalaam, technieken, ambachten, maar ook hoeves, gebouwen en landschapselementen beter leren kennen, in kaart brengen en sommige uiteindelijk inventariseren en digitaliseren om alles zo beter te bewaren voor de toekomst.
‘Goei Gerief’ loopt van begin 2021 tot en met juni 2022 in de gemeenten van Merksplas, Rijkevorsel, Baarle-Hertog, Hoogstraten en Beerse. Een van de belangrijke doelstellingen van dit project is het erfgoed uit onze regio beter in kaart te brengen. Daarnaast willen we ook het bredere publiek leren kennismaken met dit boeiende erfgoed. Het hoogtepunt van het project wordt Erfgoeddag 2022. Die dag organiseren we een groot evenement met mini-expo’s, workshops, rondleidingen en randanimaties.
Oproep naar nieuwe landbouwcollecties
Ons einddoel is een staalkaart maken van het landbouwalaam, de technieken en het agrarisch onroerend erfgoed in onze regio. Door een lange geschiedenis van samenwerking met tientallen regionale actoren is een aantal collecties voor ons al bekend. Maar het is steeds ons doel om nieuwe collecties te leren kennen. Daarom doen wij deze oproep naar eigenaars of beheerders van collecties met landbouwalaam (we mikken op collecties van minimaal 100 stuks).
Heb jij een collectie van landbouwwerktuigen en wil je die graag door onze vrijwilligersploeg gratis laten fotograferen en beschrijven? Meld dan je collectie aan of neem contact met ons op. Vervolgens nemen wij contact met jou op. Samen bekijken we wat de beste aanpak is.
Contact opnemen kan via e-mail: stijn.marinus@erfgoednoorderkempen.be.