Bakkerijmuseum in Geel

Waar vroeger de Worfthoeve, één van de oudste hoeven van Geel-Ten Aard, stond, staat nu het Bakkerijmuseum. Het museum werd opgericht door wijlen Willy Goossens, in een vroeger leven brood- en banketbakker in Ten Aard. Daarnaast gaf hij les in de bakkerijschool van het Sint-Jozefinstituut in Geel. Willy overleed in 2014. De collectie van het Bakkerijmuseum werd in augustus 2015 verkocht aan Leo Struyven, bestuurslid van De Vlierbes, uit Beerse. In april 2018 is het Bakkerijmuseum heropend tijdens Erfgoeddag. U kunt er elke zondagmiddag naartoe voor een leerrijk bezoek.

Willy Goossens was zodanig aan de bakkersstiel verknocht, dat hij het bakken niet kon laten. Hij hield er dan ook een origineel en zeer gewaardeerd museum met wafelijzers, broodpenningen, hostieijzers, ijs-, chocolade-, marsepein- en speculaasvormen en vele andere attributen van de Kempense bakkerskunst op na. Wat zijn verzameling heel bijzonder maakt, is het bakhuis met allerhande bakkerijmachines. In de schuur bevinden zich een aantal oude voertuigen en karren die te maken hebben met het vervoer van en naar de bakkerij en de molen. De rijke historiek van oude ambachten zoals brood bakken, gebak, pralines en marsepeinen figuren maken, wordt hier op een aanschouwelijke manier opnieuw tot leven gebracht. Een rondleiding doorheen dit museum kan voor jong en oud dan ook bijzonder leerrijk zijn. Kinderen kunnen er zelfs, na afspraak, zelf hun koekjes komen bakken.

Naast het museum ligt de Molen van ‘t Veld, waar je de evolutie van graankorrel tot brood kunt beleven. Onder de molen bevindt zich een kleine cafetaria, waar de bezoekers onder normale omstandigheden na een rondleiding of tijdens een opendeurdag iets kunnen drinken. De standaardmolen dateert van 1796. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Heist-op-den-Berg en stond later in de wijk Elsum in Geel, vooraleer hij naar zijn nieuwe locatie verhuisde. Op 14 mei 1993 werd hij plechtig ingehuldigd. Iedere zondag van 14 tot 17 uur komen vrijwillige molenaars de molen in de wind zetten en kun je opnieuw de suizende wieken en het krakende gangwerk horen. Je kunt meteen zien hoe het stuivende meel wordt gemalen met behulp van blauwe molenstenen. De molenaar van dienst vertelt je graag wat het ambacht zoal inhoudt. Na de rondleiding kun je proeven van de versgebakken koekjes of een ovenvers brood mee naar huis nemen.

Eenmaal per jaar, ter gelegenheid van Open Monumentendag in september, krijgen ook oude tractoren hier een staanplaats. De verzamelaars van de goed gesmeerde pronkstukken maken dan een ritje naar de molen en staan een hele dag in de naburige wei te wachten op de nieuwsgierige bezoekers. Een aantal amateurbakkers is dan ook aanwezig om ter plaatse wit boerenbrood of ‘rogge verdommekes’ te bakken. Die laatste broodsoort werd in de middeleeuwen gegeven aan de ‘verdoemden’ die in de gevangenis van het Steen in Antwerpen op hun terechtstelling zaten te wachten, vandaar de volksnaam.

Het Bakkerijmuseum is geopend voor individuele bezoekers van 1 april tot en met 30 september, elke zondag van 14 tot 17 uur. Toegang: 2 euro; kinderen tot 6 jaar: gratis. Zolang de coronamaatregelen gelden, is vooraf reserveren wel nodig.

Locatie
Bakkerijmuseum en Molen in ‘t Veld
Worfthoeven 5
2440 Geel (Ten Aard)

Meer informatie en reservaties
Toerisme Geel, Markt 1, 2440 Geel
tel.: 014 56 63 80
e-mail: toerisme@geel.be
website: https://www.visit-geel.be/bakkerijmuseum