Oorlogsveteraan en ereburger van Rijkevorsel Jos Clijmans (100) uit Herenthout overleed op 23 februari 2021. In april vorig jaar werd de eeuweling nog coronaproof gevierd en een groot feest zou dit jaar volgen, wanneer het weer allemaal kon. Helaas is dat feest er niet meer van gekomen.
Jos speelde een belangrijke rol in het verzet en was lid van het Geheim Leger en de verzetsgroep ‘t Ekstergoor, die meehielp bij de bevrijding van Beerse en Rijkevorsel in september 1944. Jos Clijmans werd 100 jaar op 15 april 2020. Vrienden en familie verzamelden toen aan het WZC Boeyendaalhof om hem ondanks corona toch even in de bloemetjes te zetten. Hij was er toen erg dankbaar voor.
Jos werd geboren in Oud-Turnhout en kreeg samen met zijn vrouw Josepha twee zonen, drie kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat Jos bij het verzet en hij maakte als twintiger honderden mijnen onschadelijk aan de Belgische kust. Hij was dan ook jaarlijks aanwezig bij de 11-novembervieringen die op diverse plaatsen worden georganiseerd. Zowel in Beerse, Gierle als Rijkevorsel was hij steevast van de partij. Jos werd ooit zelfs uitgenodigd voor het defilé ter ere van Queen Elisabeth in Londen en mocht bij die gelegenheid Buckingham Palace bezoeken.
De gemeente Rijkevorsel maakte van Jos een ereburger, iets waar burgemeester Cuylaerts werk van maakte. “Jos was net als een aantal andere veteranen inderdaad ereburger van onze gemeente”, vertelt Dorien. “Op de vieringen aan het kanaal in Sint-Jozef was hij telkens van de partij. Ik had wel een boontje voor Jos, want eigenlijk leerde ik hem als klein meisje al kennen. Mijn grootouders waren immers bevriend met hem en Josepha, zijn vrouw. Jos en mijn grootvader streden nog samen en maakten deel uit van het Geheim Leger, groep Ekstergoor. Ze werden echte vrienden.”
Cuylaerts kwam Jos later opnieuw tegen, toen ze al schepen was. “Ik zag hem op de 11-novemberviering van 2010 en het duurde niet lang of de verhalen en herinneringen kwamen weer naar boven”, vertelt Dorien. “Het deed me wel wat en sindsdien was het telkens uitkijken naar onze jaarlijkse ontmoetingen. Ik herinner me hem als een kranige, optimistische en fitte man. En altijd opgewekt. Tot zijn 99ste was hij telkens van de partij. Het feest voor zijn 100ste verjaardag was er eentje in beperkte kring, maar via Skype konden we hem toch even feliciteren. Heel Rijkevorsel is fier om wat hij voor ons dorp heeft gedaan. We zullen hem altijd met enorm veel respect en dankbaarheid blijven herinneren.”
Een uitgebreid artikel over ‘De bevrijding van Beerse in 1944’ en de rol van de verzetsgroep ‘t Ekstergoor daarin leest u in het Jaarboek 42 (2020) van De Vlierbes.