De Vlierbes helpt u!

De Vlierbes krijgt regelmatig vragen over de geschiedenis van Beerse en Vlimmeren via Facebook of via onze website. Wij beantwoorden die met plezier als we kunnen en bovendien gratis, maar voor scans uit jaarboekartikelen vragen we wel om 5 euro op de rekening van De Vlierbes te storten. Oude jaarboeken bezorgen wij na storting van 12 euro plus 3 euro voor de verzendingskosten. Ziehier als voorbeeld een lijstje van de vragen die tijdens de eerste maanden van dit jaar werden beantwoord:

  • L.A. vroeg op 4 januari informatie over ‘het gansrijden in de Kempen’. Wij bezorgden een scan van de brochure van Karel Van Nyen, De gans in de volksvermaken (1934).
  • F.V. vroeg op 7 januari om advies over digitale stamboomprogramma’s. Ludo Dierckx kon hem die bezorgen.
  • L.D.R. vroeg op 12 januari informatie over Kempense kledij. Wij verwezen naar het artikel van Maria Wouters, Kempense kledij van de wieg tot het graf (jaarboek 2000).
  • G.T. vroeg op 13 januari informatie over lotelingen en misdaad. Wij verwezen naar de betreffende bladzijden in de artikelen van Jos Geerts, Beerse in de Franse tijd (jaarboek 1984) en Misdadigheid, onveiligheid en gemeentelijke politie in vroegere tijden (jaarboek 1988), en van Leo Dignef, Beerse in de Hollandse tijd (jaarboek 2002) en Beerse in de Belgische onafhankelijkheidsstrijd (jaarboek 2005).
  • R.M. vroeg op 15 januari informatie over de geschiedenis van De Leeren Emmer op het Gemeenteplein en De Klepel aan de Lindelaan. Wij verwezen naar de artikelen van Jos Geerts, Belevenissen van de Verkensclub (jaarboek 1987) en van Jos Bols, De Lindelaan tussen de twee wereldoorlogen (jaarboek 2001).
  • A.M. vroeg op 24 januari naar het bouwjaar van GC ’t Heilaar. Wij antwoordden dat het gebouw als elektriciteitscentrale in 1925 in gebruik werd genomen (jaarboek 2006, p. 21-22) en dat het na verbouwingswerken in 1993 ‘Cultureel Centrum ’t Heilaar’ (later ‘Gemeenschapscentrum’ of GC ’t Heilaar) werd.
  • P.B. vroeg op 20 januari informatie over steenbakker Francart in Beerse. Wij bezorgden hem gegevens uit het artikel van Karel Van Nyen, De steennijverheid te Beerse en in de Kempen uit Taxandria 1947 en familiegegevens uit de bevolkingsregisters van Beerse van 1879 tot 1907. Hij stuurde ons in ruil foto’s van Sylvain Francart en zijn echtgenote Julie van Schendel en twee brieven van de pannenfabriek St.-Joseph uit 1887 en 1894.
  • G.T. vroeg op 1 februari demografische gegevens over Beerse in de 19de eeuw. Wij konden haar helpen aan de hand van het artikel van Jos Helsen, De Beersenaren (jaarboek 1987).
  • T.R.W. vroeg op 8 februari naar de lokalisatie van foto’s van een Duits verkenningsbataljon die zouden gemaakt zijn in de Schoolstraat of de Steenovenstraat in Beerse. Wij herkenden op de foto’s echter geen huizen van de genoemde straten.

Wie zelf op zoek wil gaan naar informatie over Beerse of Vlimmeren, kan ook heel wat gegevens terugvinden op onze website www.devlierbes.be.