U hebt er misschien nog niet veel over gehoord, maar achter de schermen is de voorbije maanden hard gewerkt aan de inrichting van een nieuw museum ter vervanging van het vroegere Museum Tempelhof en het Jan Vaertenmuseum.
Dit nieuwe museum komt in het zijgebouw van gemeenschapscentrum ’t Heilaar, waar de voorbije jaren het Jan Vaertenmuseum onderdak vond. Het nieuwe museum krijgt de naam Transfo2340, omdat het zich in de voormalige transformatorenzaal van de Provinciale Elektriciteitsdienst (PED) bevindt. Het museum beoogt het verhaal van Beerse en Vlimmeren te vertellen aan de hand van een zestal personen:
- Edward Wouters: oprichter van een van de eerste steenfabrieken in Beerse, wiens naam gekoppeld wordt aan onze steenbakkerijcollectie. Zo wordt onder meer een ‘wonderkamer’ ingericht met voorwerpen uit die steenbakkerijcollectie.
- Karel Van Nyen: belangrijke figuur en eerste heemkundige van Beerse, met een directe link naar het rijke verenigingsleven in de gemeente.
- Marie De Breyne: vormt de centrale schakel in de geschiedenis van de zorg (Nationaal Werk voor Kinderwelzijn, nu Kind en Gezin, en het Rode Kruis) in Beerse.
- Dr. Paul Janssen: naast een blik op de geschiedenis van Janssen Pharmaceutica wordt ook aandacht besteed aan een aantal andere belangrijke bedrijven in Beerse.
- René Van Steenbergen: enkele van de opvallendste gebouwen die door hem ontworpen zijn, kunnen worden bezocht met behulp van een VR-bril.
- Jan Vaerten: een selectie uit zijn belangrijkste werken zal worden getoond, terwijl alle andere werken te bekijken zijn op een scherm in het museum, met bijkomende uitleg.
Het verhaal van Beerse en Vlimmeren zal worden gebracht op een moderne en interactieve manier. Een aantal thema’s wordt op een permanente manier toegelicht op de wanden met tekst en foto’s en die informatie wordt verder aangevuld met digitale informatie via beeldschermen, touchscreens en projecties (foto’s, videobeelden, mondelinge getuigenissen…). Zo kan het museum ook in de toekomst verder blijven groeien en evolueren op een natuurlijke manier.
Het museum zal veel aandacht besteden aan de talrijke verenigingen in de gemeente. Maar ook aan kinderen wordt gedacht, zodat het ook voor hen een aantrekkelijke plek om te vertoeven zal zijn, zowel in school- als familieverband.
Het museum is bedoeld als een nieuwe toegangspoort tot Beerse en Vlimmeren. Het zal dan ook worden gekoppeld aan toeristische en culturele activiteiten buiten het museum (bv. fietsroutes, wandelingen langs waardevolle gebouwen, tijdelijke tentoonstellingen,…). De opening is in principe voorzien voor eind april, maar kan nog worden uitgesteld omwille van de strikte coronamaatregelen. U leest er later meer over in de gemeentelijke infokanalen.