Aanwinsten in ons Documentatiecentrum

Ons Documentatiecentrum aan de Boudewijnstraat 18 bevat heel wat informatiebronnen over heemkunde en lokale geschiedenis. Zo vind je er niet alleen rouwbrieven (63.000), rouwprentjes (103.500) en monografieën (370), maar ook digitale kopieën van de burgerlijke stand en parochieregisters van Beerse en omgeving en digitale kopieën van de bevolkingsregisters van Beerse-Vlimmeren tot 1910. De boekencollectie werd onlangs uitgezuiverd, maar bevat nog tal van interessante werken die wachten om verder ontdekt te worden. De afgelopen maanden werd deze collectie nog aangevuld met drie boeiende recente boeken.

Aster Berkhof

Het eerste is het boek van Karel Michielsen over Aster Berkhof, die vorig jaar zijn 100ste verjaardag vierde en enkele maanden later overleed (zie contactblad 161, mei 2020, p. 5). Aster Berkhof 100 jaar nieuwsgierigheid biedt een overzicht van het leven van een van de populairste Vlaamse auteurs uit de twintigste eeuw. Als geen ander slaagde Berkhof erin alle geledingen van de Vlaamse bevolking aan het lezen te krijgen. Hij schreef pure ontspanningsboeken, jeugdboeken, misdaadverhalen en literaire romans.

Karel Michielsen, voormalig bibliothecaris in de openbare bibliotheken van Baarle-Hertog-Nassau, Merksplas, Beerse, Rijkevorsel en Vorselaar, maakte een selectie van bijzondere foto’s en unieke documenten als leidraad voor dit boek, die de vele facetten en achtergronden van Berkhofs leven en zijn 101 gepubliceerde boeken illustreren.

Veertig jaar lang was Berkhof de meest ontleende auteur in de Vlaamse openbare bibliotheken. Van
de 101 boeken die hij schreef, vielen vooral Veel geluk professor, Paavo de Lap, Als een wolf in de
wildernis, Het leven op aarde, Het huis van mama Pondo, De kroniek van Hogelinden, Amanda, Mandra Gorres, Donnadieu en Octopus Dei op. Aan Mandra Gorres, dat zich afspeelt in de Lange en Korte Kwikstraat in de jaren 20 en 30, hebben we in het vorige nummer uitvoerig aandacht besteed (zie contactblad 163, december 2020, p. 3-4). Helaas vergaten we daarbij te vermelden dat het artikel
grotendeels gebaseerd was op het boek van Karel Michielsen, waarvoor onze oprechte excuses.

Janssen Pharmaceutica

Vorig jaar stelden we zelf naar aanleiding van de pensionering van managing director Stef Heylen een rijk geïllustreerd, tweetalig fotoboek samen over de geschiedenis van dit alom bekende bedrijf uit Beerse: Janssen Pharmaceutica een uniek verhaal in beelden. Het boek schetst in het Nederlands en het Engels de geschiedenis van het bedrijf vanaf de vroege jaren 50 tot nu, waarbij de passie, inspiratie en visie van de oprichter, Dr. Paul Janssen, als rode draad fungeren. Dr. Paul was een ambitieuze en leergierige wetenschapper, die een uitgelezen groep van knappe wetenschappers rond zich wist te verzamelen en hen wist te inspireren om dagelijks het beste van zichzelf te geven. Samen wisten zij niet minder dan 80 innovatieve geneesmiddelen te ontwikkelen, die daarna de wereld veroverden en het bedrijf uit Beerse definitief op de wereldkaart zetten. Vele daarvan zijn nog altijd verkrijgbaar en terug te vinden in menige apothekerskast.

Opvallend is vooral dat Janssen bedrijvig was op zoveel verschillende medische domeinen en succes wist te boeken in de strijd tegen zeer uiteenlopende ziekten bij mens, dier en plant. Wie nader wil kennismaken met de succesvolle ontwikkeling van Janssen van een bescheiden familiebedrijf in Turnhout in de jaren 50 tot de multinational met wereldfaam in Beerse vandaag, vindt in dit boek zeker zijn gading. Gaandeweg maakt de lezer kennis met de personen en afdelingen die tot dit succes hebben bijgedragen en die het unieke verhaal van 70 jaar Janssen mee hebben mogelijk gemaakt. Dr. Paul is ook een van de centrale figuren in het nieuwe museum over de geschiedenis van Beerse, dat later dit jaar zal worden geopend.

Arendonk in de Tweede Wereldoorlog

Ruim 75 jaar geleden kwam er een definitief einde aan een van de bloedigste periodes uit onze geschiedenis: de Tweede Wereldoorlog. De Arendonkse heemkundige kring Als Ice Can vond dit een goede gelegenheid om stil te staan bij wat deze oorlogsjaren betekenden voor een klein Kempens dorp als Arendonk.

De auteurs Karel Lavrijsen en Staf Lasters hebben daarvoor heel wat archieven en dossiers geraadpleegd. Zo hadden zij toegang tot de Arendonkse gemeentearchieven, het Rijksarchief van België, de dossiers van de Krijgsraad en van weerstandsbewegingen, de archieven in het Duitse Arolsen, the National Archives in de Verenigde Staten en die van Engeland. De getuigenissen van enthousiaste Arendonkenaren verlevendigen een en ander en vormden een levendige bron van informatie. De ondertitel van het boek, ‘Oorlogsgebeurtenissen in een Kempens frontdorp’, verwijst naar de impact die de gevechten hadden op het verloop van de oorlogshandelingen. Arendonk in de Tweede Wereldoorlog telt 335 blz. en is verkrijgbaar via heemkundige kring Als Ice Can in Arendonk, maar is momenteel uitverkocht.

Deze drie boeken liggen ter beschikking voor raadpleging in het Documentatiecentrum tijdens de normale openingsuren, die u achteraan in dit nummer vindt.