Begin november 2020 startte het archeologisch studiebureau J. Verrijckt bvba een opgraving op een groot terrein aan het Leetereind in Vlimmeren. Op deze locatie plant de gemeente Beerse de aanleg van een kunstgrasveld, parking en speelbos. Tijdens het vooronderzoek in september vond het studiebureau sporen van een omvangrijke nederzetting uit meerdere periodes. Een volledig onderzoek van het terrein is de volgende stap. Het is nu al duidelijk dat het onderzoek niet alleen een deel van de geschiedenis van Vlimmeren vertelt, maar ook nieuwe inzichten over het leven in de Kempen door de tijden heen oplevert.
De eerste onderzoeksresultaten geven alvast meer duidelijkheid over de geschiedenis van de site. De
archeologen ontdekten een Romeinse waterput van ca. 1800 jaar oud. Onderaan deze waterput, op
ongeveer twee meter diepte, blijkt de vierkante houten bekisting bewaard. Ook troffen ze een maalsteen uit het Eifelgebied aan en de aanwezigheid van een Romeins hoofdgebouw nabij deze waterput.
Al meer dan 15 jaar zetten we als lokaal bestuur in op archeologisch onderzoek. Onze inspanningen gingen niet onopgemerkt voorbij: in 2016 erkende de Vlaamse Overheid Beerse als onroerend-erfgoedgemeente. In samenwerking met Erfgoed Noorderkempen werken we een beleid uit en brengen we de geschiedenis van Beerse in kaart. Dat leidde al tot mooie ontdekkingen, zoals een Romeinse potstal (Oostmalseweg), een Merovingisch grafveld (Krommenhof) of bronzen bijltjes uit de IJzertijd (Beekakkersstraat). Ook in Vlimmeren zit veel geschiedenis onder de grond. Enkele jaren geleden vonden archeologen in een waterput nog een goed bewaarde houten bal uit de 16de eeuw. De bal werd vermoedelijk bij een beugelspel gebruikt. We kijken al uit naar de resultaten en vondsten uit deze nieuwe opgraving, aldus Stefan Poortmans, schepen van cultuur van het Lokaal Bestuur Beerse.
Verspreid over het hele terrein zijn ook sporen gevonden van enkele huisplattegronden. Eén daarvan
lijkt een bootvormige plattegrond, die zich bevindt aan de huidige straat. Deze structuren worden gekenmerkt door hun lange gebogen zijde. In onze contreien is dit soort huisplattegrond typisch voor de volle middeleeuwen, meer bepaald de 10de tot de 13de eeuw. Daarnaast merkt het studiebureau ook twee bijgebouwen op. Eén ervan heeft een vierkante vorm met ingangen die nog bewaard zijn. Mogelijk betreft het een schuur voor vee, verdeeld over twee compartimenten. In hetzelfde gebied zijn grotere paalsporen ontdekt van wat misschien een hoofdgebouw was. Op het terrein is eveneens een grote gracht met poortstructuur aanwezig, waarbinnen meerdere sporen van gebouwen teruggevonden zijn. Mogelijk woonde op deze locatie een vrije boer of “heer”. Deze structuren dateren wellicht uit de middeleeuwen.
De opgraving in Vlimmeren is een unieke kans om de oudste geschiedenis van het dorp te bestuderen. De locatie van de opgraving was duidelijk een aantrekkelijke plek om te wonen. De grote densiteit van bewoningssporen over een periode van ca. 3000 jaar toont aan dat dit terrein heel interessant was. Waarom dat zo is, zal duidelijk worden uit het onderzoek op de rest van het terrein, zegt archeoloog Jeroen Verrijckt van het studiebureau J. Verrijckt bvba.
Vast staat dat deze site een bron van nieuwe informatie over verschillende tijdsperiodes is. Het veldwerk is intussen afgerond, maar het onderzoek van de gevonden voorwerpen gaat verder. Nadien bundelt het studiebureau alle resultaten in een rapport. Op de nog te onderzoeken delen van het terrein hopen de archeologen ook nog woningen uit de IJzertijd, Romeinse periode en middeleeuwen te vinden.