Vernieuw Kempuseum in Brecht heropend

Na een grondige renovatie opende op zaterdag 12 september 2020 het vernieuwde Kempuseum aan
de Mudaeusstraat 2 in Brecht zijn deuren voor het publiek. Het hele museum kreeg een nieuw, modern, interactief en belevingsvol kleedje. Aan de hand van bekende en minder bekende verhalen krijgt de bezoeker inzicht in gebeurtenissen vanaf de prehistorie tot en met vandaag. Er zullen af en toe ook tijdelijke tentoonstellingen worden georganiseerd. En tijdens de openingsuren (op zaterdag, zondag en feestdagen van 13 tot 17 uur) kan men er ook terecht voor toeristische informatie.

Het Kempisch Museum in Brecht was oorspronkelijk een privé-initiatief en werd tot begin 2015 beheerd door de Geschied- en Oudheidkundige Kring van Brecht. Het museum werd al gesticht in 1905 en is daarmee het op één na oudste museum van de Kempen. De Kring heeft het gebouw en de collectie in 2015 overgedragen aan de gemeente, die de voorbije 5 jaar instond voor de vernieuwingswerken.

De Geschied- en Oudheidkundige Kring van Brecht vzw beschikt over een bibliotheek en archief, waar je allerlei informatie kunt vinden over het museum, de geschiedenis en het erfgoed van Brecht. Ook voor stamboomonderzoek kun je er terecht.

Het Kempuseum omvat de volgende ruimten:

  • ‘De Moos’: Het Kempisch museum kent een lange voorgeschiedenis. In deze ruimte wordt daarvan een stuk hertaald. Zo krijgt de bezoeker te zien hoe het museum er vijf jaar geleden uitzag.
  • Archeologie: Vondsten uit Brecht die zich in het archeologisch depot van de provincie Antwerpen bevonden, zijn opnieuw in het museum ondergebracht.
  • Humanisme: Verschillende bekende humanisten zijn in Brecht geboren en krijgen hier de nodige aandacht: denk maar aan Custos, Van der Noot, Mudaeus en Lessius.
  • Samen-leven: Dat de geschiedenis van de gemeente geen evidentie is, spreekt voor zich. Het verhaal van de invloedssferen en grenzen die geregeld veranderen, komt vanaf de middeleeuwen aan bod. Ook het gildeleven krijgt in deze ruimte de nodige plaats toebedeeld.
  • Het leven zoals het was…: Deze ruimte belicht de periode van rond de eeuwwisseling. Wat betekende het om ongeveer 100 jaar geleden in de Kempen te wonen? Hoe zag het dagelijkse leven er toen uit? Hoe konden de mensen zich ontspannen?
  • Oorlog en verweer: Vanaf de vijftiende eeuw wordt in onze contreien gevochten en gestreden. Soldaten uit heel Europa zorgden voor barre tijden voor de plaatselijke inwoners. Een en ander kunnen we ons nu nog moeilijk voorstellen, omdat we gelukkig leven in de langste periode waarin we niet worden geconfronteerd met krijgsgewoel op ons grondgebied.

Om het museumbezoek voor iedereen veilig te houden, zijn op dit moment de volgende maatregelen van kracht, net als in andere musea:

  • het dragen van een mondmasker is verplicht;
  • je schrijft je vooraf in voor een bezoek via Ticketgang;
  • een bezoek reserveren kan op de volgende aanvangsuren: 13.00, 14.00, 15.00 of 16.00 uur;
  • om de veiligheid ter plaatse te garanderen, is het aantal plaatsen beperkt: per uur kunnen slechts 15 personen het Kempuseum bezoeken.

Meer informatie

  • erfgoed@brecht.be
  • toerisme@brecht.be
  • Voorlopig telefoonnummer (enkel tijdens openingsuren): 0472 11 12 96