Vlimmerse zuster, Miet Van der Schoot, 100 jaar

Op 30 juni 2020 mocht de Vlimmerse zuster Miet Van der Schoot haar 100ste verjaardag vieren. Ze verblijft in woonzorgcentrum Keyhof bij het klooster van de zusters annonciaden in Huldenberg. Haar familie is bekend in Vlimmeren: Marcel Van der Schoot is schatbewaarder van Samana (Ziekenzorg) en hij is samen met Miet de enige van de 13 kinderen die nog in leven is. Haar zus Gusta Van der Schoot trouwde met Marcel Seeuws en woonde aan de Engstraat, terwijl haar zus Mathilda trouwde met Louis Roefs. Zij waren de uitbaters van zaal ’t Paradijs. Miet Van der Schoot is al de vijfde Vlimmerse 100-jarige na Lieneke Vosters, Madammeke Voordeckers, Fien Sysmans en Amanda Vleugels.

Miet werd in Vlimmeren geboren als tweede kind in het gezin met 13 kinderen van Louis Van der Schoot en Maria Theresia Peeters. Ze was amper 15 jaar toen ze in het Keyhof te Huldenberg in het juvenaat, de kostschool van de zusters annonciaden, terechtkwam. Daarna volgde haar inkleding en tijdelijke professie, waarna ze haar studies aan de Normaalschool in Wijnegem aanvatte. Ze behaalde in 1941 het diploma van onderwijzeres en in 1944 het diploma ‘hogere opvoedkunde’ in Antwerpen. Tot in 1979 bleef zij verbonden aan de Normaalschool van Wijnegem, waar zij meer dan 35 jaar lang medeverantwoordelijk was voor de opleiding van honderden onderwijzeressen en kleuterleidsters.

In de geschiedenis van Vlimmeren is zij de vijfde eeuwelinge. Opmerkelijk is dat het allemaal vrouwen waren. Door de coronacrisis waren grootse feestelijkheden deze keer spijtig genoeg uitgesloten. In maandenlange afzondering, ver weg van haar familie in het rusthuis van een klooster 100 jaar worden
is niet zo aangenaam. Toch mocht deze gebeurtenis in Vlimmeren niet onopgemerkt voorbijgaan. Daarom werd in samenspraak met de familie en met toestemming van de generaal-overste van de zusters annonciaden van Huldenberg een speciaal e-mailadres geopend. We lanceerden een warme oproep aan alle inwoners om via e-mail of per post een kaartje naar haar te sturen om haar te feliciteren. En velen gingen daarop in, zodat Miet dagenlang overstelpt werd met heel wat hartelijke verjaardagswensen.

Jammer genoeg was het onmogelijk om haar fysiek te bezoeken in het woonzorgcentrum, laat staan om een grotere manifestatie te organiseren. Haar viel dus geen prachtige stoet ten deel zoals dat destijds wel gebeurde voor Lieneke Vosters (in 1954) en Madammeke Voordeckers (in 1996), toen de Vlimmerse bevolking massaal op straat kwam om hun honderdjarige te eren.

Dankzij de succesvolle schrijfactie ging de 100ste verjaardag van Miet Van der Schoot als vijfde Vlimmerse 100-jarige toch niet ongemerkt voorbij. Zij was enorm vereerd door de meer dan 300 kaartjes en mails die ze mocht ontvangen met kleurrijke en originele felicitaties. Die zullen ongetwijfeld nog lange tijd op haar kast
prijken. Via een videoboodschap die op facebook verscheen, dankte zuster Miet van der Schoot al haar briefschrijvers. Ook een 100-jarige moet immers met haar tijd mee!