Afscheid van archeoloog Stephan Delaruelle

In 2006 begon archeoloog Stephan Delaruelle als medewerker van AdAK (Archeologische dienst Antwerpse Kempen) met bodemonderzoek in de deelnemende gemeenten van Erfgoed Noorderkempen. De resultaten waren verbluffend, vooral ook in Beerse. In september 2020 verlaat hij de Kempen om in zijn geboortestreek bij Onroerend Erfgoed Waasland aan de slag te gaan als consulent bouwkundig erfgoed. Wij zijn Stephan dankbaar voor alles wat hij op dit terrein heeft gepresteerd de afgelopen jaren en in het bijzonder voor de talrijke artikelen die hij hierover heeft gepubliceerd in onze jaarboeken.

Rond 1870 werd in een kleigroeve in Beerse een grote boomstamwaterput met enkele scherven en een handgevormde kogelpot uit de Frankische tijd opgegraven. Het was de eerste archeologische vondst in Beerse. En toen werd het stil… 140 jaar lang. Wat zou een archeoloog in een kaal en eeuwenlang onontgonnen heidegebied als Beerse moeten komen zoeken?

Toen doken Stephan Delaruelle en Jef Van Doninck met hun Archeologische dienst Antwerpse Kempen in onze contreien op. Zij keken eens goed rond, zagen hier een Laakvallei, een Grote Beekvallei en een microcuesta en staken de eerste spade in de grond. En wat kwam er zoal tevoorschijn? Grafmonumenten met driedubbele palenkransen, middeleeuwse boerenerven, grafheuvels uit de bronstijd, kamergraven met
resten van zwaardgordels, vrouwengraven met kralensnoeren en een gouden schijfvormige fibula, een gouden munt, ijzertijdwoningen, Merovingische knikwandpotten, een paardengraf, een bronsschat met kokerbijlen en enkelringen uit de ijzertijd… Kortom, een schat aan vaak unieke archeologische vondsten!

Geregeld schreef Stephan op ons verzoek een uitvoerig artikel over al deze unieke vondsten. Het leidde tot de volgende publicaties van Stephan Delaruelle als auteur of coauteur in de jaarboeken van De Vlierbes:

  • 2007 Van Karolingers tot Brabanders: middeleeuwse bewoning te Beerse, site Mezenstraat
  • 2009 Laatmiddeleeuwse potstal op Den Hout in Beerse
  • 2012 Merovingische begraving in bronstijdgrafheuvels aan de Krommenhof in Beerse
  • 2013 Vervloekte voorwerpen? Een bronsdepot aan de Beekakkers in Beerse
  • 2014 Nederzettingen uit de bronstijd en de ijzertijd aan de Busselen in Beerse
  • 2018 Bijzondere vondsten uit een waterput. Archeologisch onderzoek aan de Lepelstraat in
    Vlimmeren
  • 2020 Van grafheuvel naar grafkamer: het Merovingische grafveld van Beerse-Krommenhof

In het slot van zijn artikel over de opgravingen aan de Busselen in het jaarboek 2014 van Heemkundige Kring De Vlierbes schreef Stephan: “Deze opgraving bevestigt dat Beerse en omgeving tot een van de rijkste archeologische microregio’s van de Kempen kan worden gerekend door zijn unieke landschappelijke ligging.” Stephan en zijn team hebben Beerse op professionele wijze op de archeologische kaart gezet. Bedankt daarvoor, Stephan! En veel succes in je nieuwe functie.