Prijs voor grafheuvels van Ravels

Het Kempische collectief Moos heeft voor zijn project rond de oeroude grafheuvels in Ravels de Erfgoedprijs 2019 van de Provincie Antwerpen gewonnen. Ook in Beerse werden bij opgravingen al heel wat grafresten gevonden. De Urnenstraat op Den Hout verwijst daarnaar. De dames van collectief Moos, wat staat voor Merkwaardig Onderzoek en Ontwerp van de Streek, konden hun oren bijna niet geloven toen eind vorig jaar provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens hun grafheuvelproject Burn uitriep tot winnaar van de Erfgoedprijs 2019. Van de twintig deelnemende projecten kwamen zij als topfavoriet uit de bus. “Deze enthousiaste dames hebben dit verborgen archeologische erfgoed opnieuw op de kaart gezet”, zei Lemmens bij de uitreiking. “Hopelijk kan deze erfgoedprijs ter waarde van 10.000 euro een stimulans zijn om verder te gaan op het ingeslagen pad.” En dat zijn Ann Vanmechelen, Alison Luyten, Liesbet Paulussen en Tine De Nève zeker van plan. Alle vier zijn ze leerkracht, met een enorm groot hart voor erfgoed. Met het bekroonde project Burn hebben de dames zich geconcentreerd op de oeroude grafheuvels in Ravels en Weelde.

“Deze archeologische site met tumuli of grafheuvels, waarin urnen met crematieresten van overledenen werden bijgezet, is in de jaren tachtig ontdekt, maar was tot nu totaal onbekend in de streek”, vertelt Ann Vanmechelen. “Nochtans maakt een paalkrans, die rond zo’n grafheuvel werd geplaatst, deel uit van het embleem van de gemeente Ravels. Mijn eigen vader, geboren en getogen in Ravels, wist niet van het bestaan van de heuvels af. De elf grafheuvels op het urnenveld Het Heike in Ravels liggen er nochtans al 2.700 jaar, de vier van de Hoogeindse Bergen in Weelde 3.500 jaar.”

“Met dit prachtige erfgoed zijn we creatief aan de slag gegaan, samen met partners uit de gemeente”, zegt Alison Luyten. “Zo hebben we bijvoorbeeld de Tumuliekes bedacht. Deze koekjes, die dezelfde vorm hebben als de grafheuvels, zijn door de dorpsbakker van Ravels gemaakt, met meel dat in de molen van Weelde is gemalen.” Behalve dit lekkers, dat nog altijd te koop is in Ravels en Weelde, heeft collectief Moos ook vier evenementen rond de grafheuvels georganiseerd, met kinderactiviteiten en gegidste wandelingen over de urnenvelden en doorheen het oude centrum van Weelde. “En er is het verhaal De IJle Prijen, over elf vrouwenspoken, die aan de grafheuvels rondwaarden. We zijn nu van plan dat verhaal te publiceren en nog andere volksverhalen over de streek op te diepen.”