De oorsprong van het Beers Vlierke heeft een voorgeschiedenis. Toen heemkundige kring De Vlierbes in 1985 voor het eerst besloot om aan de traditionele Kapellekensmarkt deel te nemen, was de kring het aan zijn naam verplicht om iets met vlierbessen te doen. Een bestuurslid was bereid om vlierbessensiroop te maken, Jan Bosselaers tekende een etiket en op 9 april 1985 brachten we onze flesjes aan de man, twintig liter in het totaal. De verkoop was een succes, maar de voorbereidingen waren erg arbeidsintensief.
In november 1986 nodigden wij radiojournalist Jan Lambin uit voor een voordracht over “Gastronomie; streekgerechten vroeger en nu.” Ons bestuur vroeg hem om tips voor een nieuw gerecht of een drankje. Jan Lambin adviseerde ons om een goede verhouding te zoeken tussen vliersiroop en jonge jenever. VVV-voorzitter Sus De Coster zette zich aan het mengen en op 14 april 1987 kwamen de bestuursleden van Vlierbes en VVV (nu Toerisme Beerse) in Tempelhof bij mekaar om de resultaten te beoordelen. Het resultaat viel in de smaak, voor sommigen te veel zelfs. Toch moest er aan het drankje nog gesleuteld worden. De vliersiroop zakte naar de bodem en om een veilig product op de markt te brengen, hadden we professionele hulp nodig. Die vonden we bij de jeneverstokerij Smeets in Hasselt. Op 10 november 1987 vond in Tempelhof een nieuwe proefavond plaats. Vijftien proevers spraken zich uit over de kleur, het aroma, de smaak, de afdronk en de zoetheid of bitterheid. De beste samenstelling werd uitgekozen en kreeg de naam Beers Vlierke. Vorm en formaat van fles en borrel werden besproken en voor het etiket werd opnieuw een beroep gedaan op het ontwerp van Jan Bosselaers.
Dat het Beers Vlierke nu zijn zilveren jubileum mag vieren, bewijst dat onze proevers in 1987 een goede keuze gemaakt hebben. Van in het begin heeft De Vlierbes de organisatie van aankoop en verkoop aan de VVV (Vereniging voor Vreemdelingenverkeer) en aan het latere Toerisme Beerse overgelaten. Zij lanceerden typische borrelglaasjes voor Beers Vlierke en voeren in al hun publicaties promotie voor ons streekdrankje. In 1992 schreef Vlierbesbestuurslid Maria Van Loco zelfs tekst en muziek voor een lied over het Beers Vlierke (zie Driemaandelijks contactblad De Vlierbes, nr. 51, dec. 1992, p. 7). De productie van Beers Vlierke gebeurt thans door Distillerie Zuidam in Baarle-Nassau. De aloude literfles kost 12 euro. In 2009 werd ook een geschenkfles van een halve liter op de markt gebracht; die kost 10 euro.
Beers Vlierke is verkrijgbaar in Gemeenschapscentrum ‘t Heilaar, in meerdere cafés en handelszaken in Beerse en natuurlijk ook in ons museumcafé ’t Koetshuis. In het najaar van 2012 verschijnt het “Kempens kookboek”, een initiatief van “Kempen Kookt!”, en ook daarin heeft het Beers Vlierke een plaatsje veroverd. Een mooi verjaardagsgeschenk voor ons 25-jarig Beers Vlierke!