Johan Poels laat ons de kranten herlezen

Vele jaren lang hebben ijverige leden van De Vlierbes alles uitgeknipt wat er in kranten en weekbladen over Beerse en Vlimmeren verscheen. De laatste jaren bezorgde het gemeentebestuur ons die knipsels of kopieën ervan. Ze worden in ons archief in het documentatiecentrum bewaard. Maar hoe vind je zo’n krantenartikel terug? Bestuurslid Johan Poels nam de taak op zich om al die knipsels te ordenen en in computerbestanden te registreren. Een gigantische uitdaging!

Het resultaat dat hij tot nog toe geboekt heeft, mag gezien worden. Alle krantenknipsels van 1999 tot 2011 zijn al verwerkt. U vindt het resultaat op www.devlierbes.be. Daar klikt u onder ‘zoeken en archieven’ het woord ‘archieven’ aan en vervolgens onder ‘bestanden en registers’ de reeks die u wil raadplegen, bv. ‘krantenknipsels 1999’. Bovenaan vindt u de betekenis van de afkortingen waarmee de kranten aangeduid worden.

Met de zoekfunctie laat u uw computer zoeken naar een woord of een naam. U noteert de titel met de krant en de datum. Op onze volgende openarchiefavond of -middag kunt u met deze gegevens in ons documentatiecentrum terecht om het krantenartikel na te lezen en eventueel te kopiëren. Ook op de computer van het documentatiecentrum kunt u naar krantenartikels zoeken. Voor de jaren 2009 tot 2011 is het register bovendien in rubrieken verdeeld. Zo krijgt u onmiddellijk een overzicht van alle artikels over een bepaald onderwerp. Sinds 2010 biedt het gemeentebestuur ons de digitale versie van de krantenknipsels aan. Die kunnen op de computer van het documentatiecentrum geraadpleegd worden. Zit er ook een papieren versie van het artikel in ons archief, dan wordt dit in het overzicht aangeduid.

Hebt u al aangevoeld welk monnikenwerk hierachter steekt? Beseft u dat er nog een paar duizend krantenartikels van vóór 1999 op registratie wachten? En hoe goed de bedoelingen van de knippers in het verleden ook waren, als zij niet de datum van het knipsel noteerden, is het voor Johan zeer moeilijk om het in de juiste map onder te brengen. Bedankt, Johan, voor het geleverde werk. We wensen je veel moed toe om steeds verder in het verleden te graven en ook die oudere krantenartikels weer toegankelijk te maken voor onze lezers en voor onze heemkundige onderzoekers.