Op zondag 27 april 2025, tussen 10 en 17 uur, staat de jaarlijkse Erfgoeddag op het programma. Die staat dit jaar volledig in het teken van sport en spel voor jong en oud, onder het motto ‘Game on!’. De coördinatie van deze dag vol spelplezier in Beerse is in handen van drie studenten van de Thomas More Hogeschool in Turnhout. Samen met diverse verenigingen en wijkcomités hebben zij een veelzijdig programma uitgewerkt, waarin zowel jong als oud zijn gading kan vinden.
De Vlierbes is ook van de partij en zal de nadruk leggen op diverse spellen van vroeger, die u zelf kunt komen bekijken en uitproberen in en om het Koetshuis in park Tempelhof.
Zelf uitproberen
Tegenwoordig worden kinderen vaak al in de wieg overspoeld met allerlei speelgoed, veelal ‘Made in China’. Wat later wordt de smartphone als favoriet amusement ingezet, want daarop kun je allerlei leuke spelletjes (of beter ‘games’) spelen, al dan niet met andere vriendjes. Vroeger ging het er op onze scholen wel heel anders aan toe. De kinderen hadden nauwelijks speelgoed, laat staan elektronisch vertier, maar amuseerden zich des te meer. Enkele klassieke spelletjes die vrijwel dagelijks op de speelplaats gespeeld werden, willen we terug op de voorgrond plaatsen tijdens Erfgoeddag. Wat meer is, u kunt ze samen met uw kinderen of kleinkinderen opnieuw komen uitproberen.
De meisjes speelden vroeger graag met ballen. Een andere favoriete bezigheid op de speelplaats was ‘zeeltje springen’ (touwtjespringen). Dat kon men alleen doen, maar meestal deden de meisjes het toch liever in groep. Twee kinderen moesten dan draaien met een touw (‘zeeltje’) en de derde mocht springen. Als er meerdere kinderen meededen, sprongen ze om beurt in en uit. Daarnaast verzonnen ze nog extra moeilijkheden, zoals hinkelend springen, met afwisselend been springen, heel hoog springen of met zijn tweeën springen… Eerder kwam dit onderwerp al aan bod in een artikel van Leo Dignef over “Oude en nieuwe aftelrijmpjes en kinderliedjes” in jaarboek XXX (2008).
Hinkelen deden de meisjes ook heel graag, het hele jaar door. Ze tekenden zelf een hinkelbaan in het zand met een stokje of op de stenen met een stuk baksteen, houtskool of krijt. Dan werd eerst een platte steen in een vakje gegooid. Bij het hinkelen mocht men niet in het vakje gaan staan waar de steen in lag. Op de terugweg raapte men de steen op en hinkelde terug. Op naar het volgende hokje!
Op de jongensspeelplaats ging het er vaak wat ruwer aan toe. Als er een bal voorhanden was, werd er meestal gevoetbald. Maar ook ‘cowboy en indiaan’ of ‘haasje over’ speelden ze graag. Er werd ook geregeld gebikkeld. In oorsprong werden daarvoor de kootjes (beentjes) van een schaap gebruikt. De bikkels werden op verschillende wijzen opgeworpen en weer opgevangen, meestal op de handrug, wat verre van eenvoudig was. De echte experts bouwden graag nog bijkomende moeilijkheden in. Voorts waren er nog tal van andere populaire spelletjes, zoals ‘Schipper mag ik overvaren?’, zakdoek leggen, verstoppertje spelen of het oeroude knikkeren…
Kortom, de speeltijd bracht gegarandeerd jolijt en was natuurlijk altijd veel te kort.
Welkom in Park Tempelhof
Wilt u het allemaal nog eens aan den lijve ondervinden, kom dan op zondag 27 april tussen 10 en 17 uur naar het park Tempelhof en keer terug naar het spelplezier van weleer en laat uw (klein)kinderen eens zien hoe jullie vroeger ook zonder smartphone uren plezier wisten te maken. U kunt nadien nog even napraten en iets nuttigen in ons gezellige museumcafé. Tot dan!