Eind december 2024 werd door enkele grote kranen van een lokale aannemer een stukje Vredestraat weggeknipt. De voormalige supermarkt Peeters-Govers, die in juni 2018 definitief de deuren sloot, en de voormalige juwelierszaak van René en Martha Kenis-Bolckmans gingen tegen de vlakte. Er komt een residentieel project met zestien appartementen en twee handelspanden voor in de plaats, dat de naam Vredeshof krijgt.
De locatie ademt geschiedenis. Ooit was dit het centrum van het bruisende uitgaansleven in Beerse. Rechts stond, zeker al in 1834, de herberg In den Schorswagen. Pas honderd jaar later verdween die naam, maar het café bleef bestaan: men ging er nu op de zwier bij Louis en Mit Torremans. In 1955 kreeg het café de naam Het Wit Paard en in de jaren 70 werd het afgebroken om plaats te maken voor een filiaal van de supermarkt Peeters-Govers.
De Vrienden der Armen
Naast de Schorswagen werd in 1891 de toneelzaal van ‘De Vrienden der Armen’ gebouwd. Toen die vereniging in 1903 naar de Lindelaan verhuisde, kreeg de zaal de naam Sint-Jozef. De eigenaar, Karel Van Liempt, baatte naast deze zaal een café uit, De Wildeman. In 1937 werden De Wildeman en zaal Sint-Jozef verkocht aan schrijnwerker Jos Laureyssen, die er zijn handelszaak en werkhuis inrichtte. Naast De Wildeman baatten Louis en Maria Dictus-Van Gorp het café In de Harmonie uit. Louis was dirigent van de fanfare Het Werk der Toekomst en de repetities vonden in zijn herberg plaats. In 1911 werd het café afgebroken en verrees er een statig gebouw met verdieping, dat als postgebouw in gebruik werd genomen.
Had je een eerste pint gedronken in De Schorswagen, een tweede bij De Vrienden der Armen, een derde in De Wildeman en een vierde in De Harmonie, dan kon er nog een vijfde bij in het volgende café, Sint-Jacob. Dat kwam in 1920 in handen van de Sint-Lambertusparochie. Pastoor Vandepoel bouwde er in 1929 een parochiezaal. Die werd ’t Vak genoemd, omdat ook de ‘christelijke vakvereniging’ (ACV) er haar lokalen had. Het gebouw werd in 1981 door vrijwilligers gesloopt en heropgebouwd tot het parochiecentrum Lambeer. Dat gebouw is overeind gebleven. In het jaarboek 2025, dat begin oktober verschijnt, zal de geschiedenis van deze en nog tientallen andere vooroorlogse cafés in Beerse aan bod komen.