Frans Schellekens schetst geschiedenis van Vosselaar

Frans Schellekens uit Herenthout publiceerde eerder dit jaar Mijn Dorp, 100 jaar geschiedenis van Vosselaar, een gloednieuw boek over zijn geliefde geboortedorp. De auteur laat de hoofdpersonages Jef en Lin ‘van den berg’ een wandeling maken doorheen de geschiedenis van Vosselaar en de Kempen. De berg waarvan sprake, is uiteraard de Konijnenberg, waarover zijn vader hem veel verhalen wist te vertellen.

Frans Schellekens is geboren aan de voet van de Konijnenberg, waar zijn ouders woonden. Hij volgde de lagere school bij meester De Jongh, die hem de liefde voor de literatuur bijbracht. Gedichtjes voordragen was zijn favoriete bezigheid. Later zette hij onder invloed van Walter Van den Broeck zijn eerste literaire stappen. Hij schreef als freelance journalist stukjes voor Gazet van Turnhout en de Streekkrant. Steeds toonde hij daarin zijn warme genegenheid voor de Kempen. Zijn personages zijn dan ook heel herkenbaar. Frans schreef nadien nog drie dichtbundels, een kinderbundel, mooi geïllustreerd door de bekende cartoonist Sjarel Cambré, en een kortverhalenbundel.

In 2020 publiceerde Frans met Het Verdict een aangrijpend boek over zijn strijd tegen longkanker. Bijna vier jaar later brengt hij met Mijn Dorp, 100 jaar geschiedenis van Vosselaar, een gloednieuw boek over zijn geliefde geboortedorp uit. Frans en zijn vrouw wonen dan wel sinds 1986 in Herenthout, maar hij is geboren en getogen in Vosselaar. Hij runde daar jarenlang een drukkerij en boekhandel en was ook medeoprichter van de atletiekclub Avos in Vosselaar.

In Mijn Dorp schetst hij via een reeks verhalen meer dan honderd jaar geschiedenis van Vosselaar en de ruimere Kempen. Frans hangt zijn verhaal op aan Jef en Lin ‘van den berg’, geïnspireerd op zijn ouders, die een woning hadden aan de voet van de Konijnenberg in Vosselaar. “Mijn vader en ik vertelden elkaar veel. Ik schreef in de beginjaren de verhalen zelf op. Later nam ik onze gesprekken op en bewaarde ze op de computer. Het duurde bijna tien jaar om het boek samen te stellen”, zegt Frans. “Mijn overgrootouder, waar het verhaal mee begint, woonde in een lemen huisje op het Heiende in Vosselaar. Daar woonde toen een honderdtal mensen. Ook mijn betovergrootvader was een lustige verteller. En zo zijn verhalen uit de achttiende eeuw tot leven gekomen in mijn boek.

Zijn boek Mijn Dorp bevat tientallen unieke foto’s, zowel in zwart-wit als in kleur. Jef en Lin hebben zich ook 35 jaar ingezet voor KVV Vosselaar en maakten de gloriejaren van de voetbalclub mee. “Jef beleefde bijna honderd jaar geschiedenis van zijn dorp, in goede en slechte tijden. Hij maakte in zijn jeugd de Eerste Wereldoorlog mee en later met zijn Linneke onderaan de Konijnenberg de Tweede Wereldoorlog”, vertelt zoon Frans. “In mijn boek worden de fiets, auto, radio, telefoon, zeppelin en passagiersvliegtuigen geboren. Ook de modernisering en industrialisering van de Kempen met de stoomtrein, stoomtram en de uitbreiding van het wegennet komen aan bod.”

Herenthout

Twee zussen, de dochter en kleinzoon van de auteur wonen nog altijd in Vosselaar. Maar ook Herenthout kreeg een plaats in het boek. “Tijdens de Tweede Wereldoorlog leerde mijn vader de gebroeders Horemans uit Herenthout kennen, waarmee hij tijdens de bezetting heel close was. Hij heeft hun doodsprentje in zijn portefeuille bewaard, dicht bij zijn hart”, besluit Frans Schellekens. Jammer dat hij zijn manuscript niet door een professionele taalkundige heeft laten nalezen. Die zou heel wat spel- en taalfouten hebben verbeterd en de leesbaarheid van dit boek aanzienlijk hebben doen toenemen.